Epirocs batterielektriska underjordslastare Scooptram ST14 Battery är en av de maskiner som kommer att användas i NEXGEN SIMS-projektet

Stor samverkan kring hållbar och klimatvänlig gruvdrift

iHubs Sweden Industriell IT Stor samverkan kring hållbar och klimatvänlig gruvdrift

Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och infrastrukturindustrin, har startat ett nytt samarbetsprojekt, finansierat av Europeiska Unionen, tillsammans med flera gruvbolag, utrustnings- och systemtillverkare och universitet. Projektet, som löper över tre år och heter NEXGEN SIMS, kommer att stödja utvecklingen av ny teknik, metoder och processer som möjliggör en mer hållbar och effektiv koldioxidneutral gruvdrift.

Luleå tekniska universitet är det enda svenska lärosätet som deltar i ett nytt stort projekt om koldioxidneutral autonom gruvbrytning. I EU-finansierade NEXGEN SIMS ska teknik, metoder och processer för en mer hållbar gruvverksamhet tas fram.

Projektet NEXGEN SIMS koordineras av Epiroc, leverantör av gruvutrustning och tjänster. Övriga projektparter är gruvbolagen Boliden, Agnico Eagle Finland, KGHM Polska, K+S och OZ Minerals, tjänste- och systemleverantörerna Ericsson, Mobilaris MCE, AFRY och KGHM Cuprum, universiteten Luleå tekniska universitet och RWTH Aachen University och affärsutvecklingsbolaget LTU Business.

I ett pressmeddelande berättar Luleå tekniska universitet att NEXGEN SIMS bygger på det EU-finansierade SIMS-projektet som pågick mellan 2017 och 2020 och spelade en viktig roll i utvecklingen av hållbar gruvdrift, delvis genom att använda batterielektriska maskiner. I projektet deltog många parter, bland annat innovationshubben Process IT Innovations. I det nya projektet ansvarar Process IT Innovations för teknisk koordinering, för att identifiera synergier med andra projekt och för projektets internationella samarbeten.

– Det är fantastiskt roligt att vi i det nya projektet NEXGEN SIMS får förtroendet att bygga vidare på det arbete vi gjorde inom ramen för SIMS, säger Jenny Greberg, biträdande professor i gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet, i pressmeddelandet.

Totalt har det treåriga projektet en budget på 169 miljoner kronor, varav nära 43 miljoner går till Luleå tekniska universitet.

Säkerhet i fokus

En viktig del i projektet är att utveckla och testa autonoma koldioxidneutrala gruvprocesser. Detta inkluderar batterielektrisk gruvutrustning, fullt utnyttjande av 5G för optimal uppkoppling och positionering, autonom hantering av material, AI-driven övervakning av trafik och flottor samt samarbete mellan maskiner. Projektet fokuserar också på framtidens gruvarbetare och säkerhet, till exempel genom att utveckla autonom teknik för gruvinspektion.

– Vi deltar i utvecklingen av framtidens moderna fossilfria autonoma gruva, vilket är nödvändigt för att säkerställa en hållbar tillförsel av de råvaror samhället behöver för den gröna omställningen men också för en ökad levnadsstandard globalt. Vi är glada och stolta att få arbeta med de världsledande aktörer som är del av projektet. Att så många forskargrupper från Luleå tekniska universitet deltar i projektet är ett kvitto på vår bredd och position som ledande gruvuniversitet, säger Jenny Greberg.

Foto ovan: Epirocs batterielektriska underjordslastare Scooptram ST14 Battery är en av de maskiner som kommer att användas i NEXGEN SIMS-projektet. Foto: Epiroc.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll