Svensk automation gör avtryck på Hannovermässan

Svenska spetsföretag inom automation visar upp sig på Hannovermässan, världens största industrimässa.

iHubs Sweden Automation Svensk automation gör avtryck på Hannovermässan

BIlden ovan: Stark uppställning i den svenska automationspaviljongen på Hannovermässan. Foto: Stefan Hollertz.

Automation Region medverkar för första gången på Hannovermässan, världens största industrimässa. Tillsammans med Svenska Mässan och tio utställande företag har de byggt en svensk automationspaviljong som ett skyltfönster för svensk kompetens, samverkan och innovation.

Paviljongen finns i Hall 11, som är en av många stora hallar på mässområdet som är enormt. Här är så stort att bussar satts in för att trafikera vägarna mellan hangarerna. Den digitala kartan i telefonen över området verkar vara en trygghet för många av de 200 000 besökarna.

Stort intresse

– Här finns alla kluster, partners och världsledande företag som vi vill inleda samarbete med. Vi har många möten bokade från hela Europa, säger Daniel Boqvist, projektledare på Automation Region, där han står i vimlet i montern. Den har fått ett bra läge just där guidade turer drar förbi. Förutom de många monterborden där företagen tagit plats för att möta besökarna finns också en miniscen där entreprenörerna avlöser varandra med att presentera sina produkter och tjänster.

Det har varit stort intresse från svenska bolag att följa med till mässan. Sammanlagt är det 160 svenska företag på plats, tio av dessa finns alltså med i den svenska automationspaviljongen.

– Vi har med oss allt från mindre startups till stora företag med flera hundra anställda. Alla står de för någon form spetsteknologi och ligger i framkant, fortsätter Daniel Boqvist.

Christian Sahlin från LumenRadio visar upp företagets teknik för trådlös kommunikation och mätningar.

Christian Sahlin från LumenRadio möter mässbesökare i svenska automationspaviljongen och visar upp företagets teknik för trådlös kommunikation och mätningar.

Tio företag i automationspaviljongen

Här nedan berättar de svenska företagen kort om sina förväntningar på Hannovermässan.

Ekkono Solutions

Ekkono Solutions utvecklar mjukvara för edge machine learning – insamling och analys av data direkt på de uppkopplad enheterna i ett IoT-nätverk.

– Vi är framförallt intresserade av att komma i kontakt med bolag som arbetar med industriell IoT, där vår mjukvara kan användas för att göra uppkopplade komponenter smarta, säger Jon Lindén, vd för Ekkono.

Jon Lindén, Ekkono, demonstrerar en lösning för industriell IoT.

Jon Lindén, Ekkono, demonstrerar en lösning för industriell IoT.

Gleechi

Gleechi utvecklar en mjukvara som möjliggör realistisk representation av mänskliga handrörelser och naturliga grepp i en virtuell miljö.

– Baserat på handens position och hur du närmar dig objektet så förstår mjukvaran din intention och anpassar animationen av greppet, förklarar Jakob Johansson, vd på Gleechi.

Målgruppen för Gleechis lösningar är i första hand företag inom tung industri där det finns utmaningar som är kopplade till personalens kompetens och erfarenhet.

– Vi har genomfört pilotprojekt tillsammans med flera stora bolag i Sverige. Tekniken fungerar och vi har nu förstärkt vårt team för att kunna accelerera vår marknadsbearbetning. Att medverka vid Hannovermässan känns som ett naturligt steg i utvecklingen av bolaget, säger Jakob Johansson.

Alltid uppskattat att pröva ny teknik. På bilden en av mässbesökarna som prövar den VR-teknik företaget Gleechi utvecklat.

Alltid uppskattat att pröva ny teknik. På bilden en av mässbesökarna som prövar den VR-teknik företaget Gleechi utvecklat.

H&D Wireless

Med hjälp av aktiva taggar, sensorer och molnbaserad dataanalys utvecklar företaget H&D Wireless lösningar för smart inomhus- och utomhuspositionering.

– Vår lösning kan i realtid visa var material, inventarier eller människor befinner sig, vart de är på väg och i vilken hastighet, säger Pär Bergsten, vd på H&D Wireless.

– Vi befinner oss i en expansiv fas på en växande marknad, säger Pär Bergsten. Vid Hannovermässan ser vi fram emot att träffa stora tillverkande bolag där våra lösningar kan bidra till effektivisering och digital transformation, fortsätter han.

LumenRadio

LumenRadio utvecklar inbyggd mjukvara för tillförlitlig trådlös uppkoppling av produkter i industriella miljöer.

– På mässan visar vi en skarp demo med en enhet som registrerar all befintlig radiotrafik och en enhet som hittar luckor och skickar data. Vårt huvudsyfte är att knyta kontakter med OEM-företag som kan ha nytta av vår lösning, berättar Christian Sahlin, säljansvarig för industrikunder på LumenRadio.

Simumatik

Simumatik utvecklar en mjukvara för att skapa digitala tvillingar, det vill säga en digital representation av en maskin eller en hel produktionslina. Företaget fokuserar särskilt på tvillingar för virtuell driftsättning, förbättringsarbete samt utbildning av operatörer.

Vid Hannovermässan siktar Simumatik på att komma i kontakt med komponenttillverkare för att diskutera möjligheter med ett öppet format för digitala tvillingar.

– Om varje komponent i framtiden levereras tillsammans med en digital tvilling så kan slutanvändaren bygga upp en digital representation av sin produktion med hjälp av drag and drop. Det bli som ett slags Minecraft för industrin, med enorm potential för att effektivisera processer och skapa mer hållbara lösningar, säger Mikel Ayani, vd på Simumatik.

Digitala tvillingar är ett begrepp som hörs på flera ställen under mässan. Här visar Mikel Ayani från Simumatik deras lösning.

Digitala tvillingar är ett begrepp som blivit allt mer viktigt i produktionsprocesser. Här visar Mikel Ayani från Simumatik deras lösning.

Stylaero

Stylaero utvecklar algoritmer som kombinerar sensordata för att lösa utmaningar inom industrin. Det kan till exempel handla om positioneringsproblem, kollisionsprevention, detektion av förändringar eller kvalitetskontroll. Företaget har ett eget patenterat sensorsystem baserat på förändringar i det statiska magnetfältet.

– På mässan demonstrerar vi magnetisk positionering och berättar om de användningsområden och fördelar som vi ser. Målet är att komma i kontakt med stora industribolag, eller med produktutvecklare inom industrin, säger Jörgen Nord, vd på Stylaero.

Unibap

Unibap erbjuder innovativa automationslösningar för smart industri som kombinerar seendesystem, artificiell intelligens, deep learning och robotik. Ett av bolagets affärsområden är automatisk kvalitetsavsyning.

– Vi vill öka vår närvaro på den tyska marknaden genom partnerskap och strategiska samarbeten. Hannovermässan är helt rätt arena för oss och vi ser fram emot många intressanta möten och diskussioner, säger Robert Nyberg, marknadschef på Unibap.

Simplex Motion

Simplex Motion utvecklar en integrerad servomotor med patenterad sensorteknik som gör den mindre och billigare än konkurrerande motorer.

– Servomotorer är i allmänhet ganska dyra men vår integrerade lösning gör att vi kan erbjuda hög prestanda till ett konkurrenskraftigt pris. Vårt mål på Hannovermässan är att träffa nya kunder och återförsäljare både inom Europa och globalt, säger Mikael Rittander, vd för Simplex Motion.

Anders Tingström, vd för Eye At Production, framför den demo som visar hur företaget tagit fram en lösning för övervakning av bland annat en produktionslina.

Anders Tingström, vd för Eye At Production, framför den demo som visar hur företaget tagit fram en lösning för övervakning av bland annat en produktionslina.

Eye At Production

Eye At Production är en molnbaserad tjänst som hjälper företag att optimera sina flöden och gör det möjligt för tillverkare att bättre övervaka produktion och processer på ett enkelt och effektivt sätt.

– Vi är med här för att komma ut och visa vårt erbjudande. Men också för att få samarbeta med de andra svenska företagen. Sedan ger det också en bra omvärldsanalys, istället för att sitta på vårt kontor och tro att vi har alla lösningar, säger Anders Tingström, vd för Eye At Production.

Westermo

Westermo erbjuder ett komplett utbud industriella datakommunikationslösningar för system inom transport, vatten och avlopp och energi. Företaget är en av världens främsta tillverkare av industriella Ethernet-switchar, routrar och converters med egna kontor i tio länder och återförsäljare i 35 länder.

Text och foto: Stefan Hollertz/Mikael Hansson.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll