Svensk automation på världens största industrimässa

Automation, ett av Sveriges vassa styrkeområden, tar plats på Hannovermässan, världens största industrimässa med över 200 000 deltagare.

iHubs Sweden Automation Svensk automation på världens största industrimässa

Bild ovan: Skiss över Automation Regions och Svenska Mässans automationspaviljong vid Hannovermässan, 1-5 april 2019.

Vinnväxt-initiativet Automation Region och Svenska Mässan medverkar för första gången som utställare på Hannovermässan. Tillsammans med tio företag bygger de upp en automationspaviljong som ett skyltfönster för svensk kompetens och Sveriges tradition av samverkan och innovation.

– Vi vill vara med och synliggöra den svenska automationsindustrin som i många avseenden är världsledande, säger Catarina Berglund, processledare på Automation Region, ett Vinnväxt-initiativ som delfinansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.

– Tillsammans med Svenska Mässan och våra företag skapar vi förutsättningar för nya affärer och innovativa samarbeten som även omfattar andra svenska styrkeområden än automation, fortsätter Catarina Berglund.

Catarina Berglund, processledare Automation Region.

Catarina Berglund, processledare Automation Region.

 

Stor automationspaviljong

Automationspaviljongen utgörs av en drygt 100 kvadratmeter stor, öppen yta i Hannovermässans hall 11. Paviljongen rymmer en cafédel med spelhörna, där besökarna kan ta del av en virtuell upplevelse eller mötas över en kopp kaffe. Det finns också en scen där de utställande företagen och inbjudna gäster presenterar goda exempel och diskuterar smarta lösningar.

Intensivt scenprogram

Scenprogrammet rymmer bland annat:

 • Startup Hour och Automation Demo – våra utställande företag presenterar sina produkter och lösningar.
 • Invest Smart, Invest Sustainable and Invest Sweden – samtal om möjligheter att investera i Sverige, med Business Sweden och Invest Stockholm.
 • Research Brokerage Event – möjligheter för internationell forskningssamverkan inom industriell it och automation.
 • Tisdag till torsdag arrangeras mingel i paviljongen – antingen på morgonen, under lunchen eller på eftermiddagen. Syftet är att skapa en naturlig mötesplats för svenska automationsföretag som är på plats på mässan, och samtidigt stimulera till nya kontakter med internationella bolag.

Tio företag visar svensk automation

Tio svenska företag medverkar som utställare i automationspaviljongen. I ett kompakt format möter besökarna representanter från den svenska automationsbranschen, aktörer som var och en visar upp sitt unika bidrag till framtidens smarta industri. Tre exempel:

 • Ekkono
  Ekkono demonstrerar med hjälp av ett leksakståg sin innovativa mjukvara för edge machine learning. Efter ett fåtal varv har tåget lärt sig banan och kan detektera avvikelser om någonting ändras eller går fel.
 • Unibap
  Unibap demonstrerar automatisk kvalitetsavsyning med robotik för på- och avhängning av detaljer på en transportbana i rörelse. Ett seendesystem kontrollerar varje produkt som passerar och informerar roboten om detaljer som är defekta och därmed ska sorteras bort ur flödet.
 • Gleechi
  Gleechi visar sin mjukvara som möjliggör realistisk representation av mänskliga handrörelser och naturliga grepp i en virtuell miljö. En operatör kan till exempel kliva in i en virtuell fabriksmiljö och träna på ett moment som är känsligt för produktionen.
envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll