Svensk automation på världsscenen i Hannover

iHubs Sweden Automation Svensk automation på världsscenen i Hannover

Bilden ovan: Svenska mässan och Automation Region finns med på världens största industrimässa, Hannover Messe, med en automationspaviljong. På bilden syns Annika Persson, affärsutvecklare Svenska mässan, och Catarina Berglund, verksamhetsledare Automation Region. Foto: Svenska mässan/Automation Region.

Första veckan i april riktas världens blickar mot svensk industri och innovation. Sverige är partnerland till årets Hannover Messe, världens största industrimässa. För Svenska Mässan, som tillsammans med Automation Region, medverkar med en automationspaviljong, innebär det dessutom startskottet för ett unikt strategiskt samarbete.

– Detta är ett fantastiskt tillfälle att exponera svensk industri, fullt i jämförelse med en världsutställning, menar Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan, som är högst delaktig i den gigantiska satsningen.

Läs mer om svenska automationspaviljongen.

Business Sweden står för den svenska nationalpaviljongen på 1 200 kvadratmeter, som ska visa alla Sveriges styrkeområden. Temat är Sweden Co-Lab, med 110 partners där industriföretag, startups, politiker och akademi medverkar.

Staten och näringslivet satsar 17 miljoner kronor vardera på Hannovermässan. Runt 160 svenska företag ställer ut, mot vanligtvis ett 50-tal. Stora bolag finns med som ABB, Ericsson, SKF, Tetra Pak, Electrolux, SEB, Investor, Vattenfall och Stora Enso, men även närmare 40 svenska startup-företag.

Svensk automationspaviljong

Dessutom blir det två svenska satellitpaviljonger. Den ena med fokus på energifrågor, i Energimyndighetens regi. Den andra är en automationspaviljong på 100 kvadratmeter, med temat Digimania, som Svenska Mässan och Automation Region står bakom. Vinnväxt-initiativet Automation Region, med bas i Västerås, är det största nätverket kring automation och digitalisering i Sverige. Vinnväxt är ett program som drivs av innovationsmyndigheten Vinnova.

– Vi har ett starkt och långvarigt samarbete kring flera av våra viktigaste mässor. Det var därför logiskt för oss att göra en gemensam satsning i Hannover, förklarar Annika Persson.

I paviljongen medverkar ett dussintal startups och flera investerare finns på plats. Under rubriken Invest in Sweden arrangerar Business Sweden och Invest in Stockholm en ”fireside chat” där olika affärslösningar visas upp och diskuteras. Dessutom väntas delegationer från bland annat Tyskland och Frankrike.

Stärka samverkan

– Intresset är väldigt stort för svenska kluster och samverkan B2B. Det handlar både om hur vi ska kunna stärka samverkan mellan våra länder, men också mellan olika innovationskluster. Med syftet att få till stånd innovativa samarbeten, forskningsprojekt och investeringar, säger Annika.

Samtidigt blir automationspaviljongen startskottet för ett djupare samarbete mellan Svenska Mässan och Hannover Messe, som under en längre tid diskuterat ett strategiskt partnerskap. Samarbetet kommer att sjösättas under årets Hannover Messe.

– För oss handlar det om en strategiskt viktig satsning. Svenska Mässan har den största portföljen av industrimässor i Sverige. Hannover Messe speglar flera av dem, till exempel Scanautomatic, ProcessTeknik, Underhållsmässan och Elfack. För Svenska Mässans del innebär det att vi får tillgång till världens största internationell plattform med lösningar för industrin. För våra kunder öppnar det upp för nya möjligheter för en internationalisering av svensk industri, säger Annika Persson.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

stickningsmaskin

Automation av textilindustri för bättre miljö

Automation

Nya miljökrav gör att textilindustrin söker nya metoder. Automation Region och Science Park Borås vill undersöka hur automation inom textil produktion kan skapa nya innovationer. Textilindustrin har hittills inte automatiserats i speciellt stor utsträckning, mycket på grund av tillgång till billig arbetskraft i låglöneländer. Nya miljökrav, stora utmaningar för global distribution och en ambition om […]

Publicerad: 25 augusti, 2021