Svensk cleantech-hubb öppnar i New York

Energimyndigheten öppnar ännu en ny företagshubb för svenska cleantech-företag. Nu står New York på tur efter att San Francisco, London och Shanghai redan öppnat.

iHubs Sweden Bioekonomi Svensk cleantech-hubb öppnar i New York

Bilden ovan: Tillväxtföretaget Sally R är ett av bolagen som redan åkt ut i världen genom Energimyndighetens Cleantech-hubbar. Sally R utsågs till Årets Innovatör 2017 i Västerås för sin banbrytande innovation inom klimathantering i fastigheter. Sally R får affärsutvecklingsstöd genom Create Business Incubator. Nyligen deltog Sally R också i Automation Summit i Göteborg. Från vänster: Viktor Kjellberg, Fredrik Edström, Anders Edström och Mohamad Omar.

I dag har Energimyndigheten tre Cleantech-hubbar ute i världen, i San Francisco, London och Shanghai. Nu lanseras ytterligare en hubb och denna gång i New York, i samarbete med Svensk-amerikanska handelskammaren i New York.

Den nya hubben kommer att vara en del av Gateway – en innovationsplattform och fysisk mötesplats i New York för svenska och amerikanska tillväxtföretag och internationella storbolag.

Nå ut på internationell marknad

Syftet med Energimyndighetens Cleantech-hubbar är att stötta svenska företag med energiinnovationer att nå ut på internationell marknad. Cleantech-hubben i New York är en del i ett långsiktigt samarbete med Svensk-amerikanska handelskammaren i New York och Epicenter, Stockholms första digitala innovationshus.

Just på Gateway, på 29:e våningen i en skyskrapa på centrala Manhattan, kommer Energimyndighetens nästa Cleantech Hub att ha sin fysiska plats. Innovationsbolagen kommer att ha tillgång till Gateways tjänster såsom innovationslabb, matchmaking, industrievents, accelerationsresor, kompetensutveckling och flexibla arbetsplatser.

– Genom att hjälpa Energimyndighetens bolag på plats i New York med att knyta kontakter, bredda nätverk, träffa investerare och industri kommer vi ge dessa bolag en unik språngbräda in på den amerikanska marknaden. Vi ser att möjligheterna att lyfta fram svenska innovationer och transformativa lösningar inom energisektorn är ändlösa i New York, som är en av världens största marknader inom cleantechområdet, Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren.

Svenska energiinnovationer bidrar till globala klimatnyttan

Energimyndigheten har sedan ett par år tillbaka haft fokus på att få ut skalbara och transformativa lösningar som påtagligt bidrar till omställningen av ett hållbart energisystem på internationell marknad.

Energimyndigheten letar kontinuerligt efter svenska innovationer som kan bidra till omställningen och tre viktiga kriterier är:

 • Effekten på omställningen till ett hållbart energisystem
 • Skalbarhet och tillväxtpotential
 • Exportpotentialen

– Hubben är en del i vår strategi att få ut skarpa och smarta lösningar med hög skalbarhet och hög potential att bidra till omställningen till ett hållbart energisystem. Vi ser att majoriteten av våra lösningar har en internationell marknad och just nu finns det ett starkt momentum från näringsliv, politik och offentlig sektor för denna typ av innovationer – därför är denna satsning mycket viktig för våra svenska bolag och Sverige AB, säger Andreas Stubelius, portföljansvarig på Energimyndigheten.

Svenska cleantech-företag

Exempel på svenska cleantech-företag som åkt ut i världen med stöd av Energimyndighetens cleantech-hubbar är:

 • SALLY R
 • MOVING FLOOR
 • CHROMOGENICS
 • CHROMAFORA
 • EXEGER
 • GREATER THAN
 • NGENIC
 • RECONDOIL
 • SOL VOLTAICS
 • CLIMEON

 

envelope-o print twitter facebook linkedin