Svensk innovation siktar på Vinter-OS

Får Sverige Vinter-OS 2026 kan innovation inom turism, sport och outdoor få en stark skjuts framåt. Det stod klart vid ett seminarium arrangerat av Vinnväxt-initiativet Peak Innovation.

iHubs Sweden Sport och outdoor Svensk innovation siktar på Vinter-OS

Den 25 juni avgörs om Sverige får Vinter-OS 2026. Redan nu är Vinnväxt-initiativet Peak Innovation igång med att förbereda för ett eventuellt beslut. Nyligen anordnade Peak Innovation ett seminarium där regionen Jämtlands/Härjedalens värden i ett sport- och evenemangsperspektiv diskuterades, bland annat i relation till ett eventuellt svenskt Vinter-OS.

Syfte var att skapa samsyn kring möjligheter och åtgärder för att vidareutveckla innovationsarenan för vintersport i Jämtland/Härjedalen och Sverige.

Sporttech-gurun Mounir Zok från N3XT Sports, tidigare Director of Technology and Innovation hos USA:s Olympiska Kommitté, deltog och inspirerade kring sporttrender och hans syn på regionens möjligheter relaterade till sportevenemang. Även Karin Mattsson, från WCR 2019 och Svenska Skidförbundet och Kee Bergman, Nationellt Vintersportcentrum, deltog som talare.

– När vi nyligen hade två VM gick det att kraftsamla och engagera regionalt och lokalt näringsliv och hitta samarbetsformer med länsstyrelser, universitetet, företag och idrotten. Det är på samarbetsområden och hållbarhetsområden som vi satt avtryck, säger Karin Mattsson, ordförande för Svenska Skidförbundet, till Sveriges Television.

Karin Mattsson menar att det även inför ett Vinter-OS skulle kunna gå att kraftsamla på ett liknande sätt.

Seminariet genomfördes som en del i projektet Peak In Transformation. Syftet med projektet är att Peak Innovations kompetens och nationella nätverk som byggts upp under den tioåriga Vinnväxtperioden transformeras till en långsiktig regional verksamhet med nationell och internationell spets baserat på framarbetade områden turism, sport och outdoor. Detta för att bidra till tillväxt i regionen genom exempelvis fler arbetstillfällen, fler företagare samt ökad lönsamhet. Projektet finansieras av Region Jämtland Härjedalen och Vinnova.

Foto: AdobeStock/VIAR PRO studio.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Cecilia Åkerblom, Accelerator Manager vid PEAK Accelerator.

Hållbar energi präglar startup-bolag i PEAK Accelerator

Sport och outdoor

PEAK Accelerator tar in 13 nya startup-bolag med innovativa lösningar för hållbara energisystem med förnybara energikällor och en klimatsmart energikonsumtion.   – I årets program har vi bolag från hela Sverige med startups från forsknings- och innovationsmiljöer i Lund, Göteborg, Stockholm, Sundsvall, Östersund och Åre, säger Cecilia Åkerblom, Accelerator Manager, PEAK Accelerator. Antagna bolag är Acamp, […]

Publicerad: 28 juni, 2021
Lars Ekström

Ny vd för Peak Innovation

Sport och outdoor

Lars Ekström har utsetts till ny vd för Peak Innovation. Han efterträder Mikael Jonsson som lämnar Peak Innovation för posten som vd för Destination Östersund. Lars kommer närmast från rollen som investeringsdirektör vid Inlandsinnovation AB, Östersund, där han ansvarat för nyinvesteringsverksamheten, kapitalinhämtningar och investeringar i portföljbolag. Stort fokus har varit på värdeskapande aktiviteter för entreprenörer […]

Publicerad: 9 februari, 2021