Tävling för smarta städer och ett hållbart Indien

Indien står inför stora utmaningar vad gäller hållbar stadsutveckling. För tredje året i rad har LINK arkitektur och India Unlimited bjudit in till ett innovationshackathon med målet att hitta nya, hållbara lösningar som fungerar i Indien.

iHubs Sweden Smarta städer och hus Tävling för smarta städer och ett hållbart Indien

Foto ovan: Sanjoo Malhotra, India Unlimited och Xavier Saladin, LINK arkitektur arrangerar Hackathon – Smart City Smart Village.

Smart City Smart Village Hackathon är en tävling med syfte att skapa nya lösningar för en hållbar framtid. Deltagarna har 24 timmar på sig att hitta smarta lösningar på några av Indiens största utmaningar inom transport, vatten och avfall. Alla lösningar bygger på cirkulär ekonomi, ett kretsloppstänkande för material, produkter och tjänster.

– Om vi vill bidra till innovationskraft inom hållbarhet? Såklart att vi vill! Det finns ingen annan väg att gå om vi ska klara miljömålen, säger Xavier Saladin, biträdande gruppchef på LINK arkitektur.

– Byggbranschen står för en stor andel av vår totala miljöpåverkan och det vill vi minska radikalt. Med detta arrangemang hoppas vi hitta lösningar som inte stannar på skissbordet, säger Sanjoo Malhotra, India Unlimited.

– Allting måste hänga ihop om det ska fungera i praktiken och därför fokuserar årets hackathon på att ta ett helheltsgrepp om byggnader, transporter, energi och avfallshantering, fortsätter han.

I början av september presenterades innovationerna för en namnkunnig jury som utsåg de tre finalister som gick vidare till den stora finalen på India Sweden Business Day på Grand Hotel den 12:e november.

Vinnaren i finalen

Vinnare i finalen blev laget BioLego med deltagarna Mohamad Alkudaymi, Ranu Singh och Himanshu Chaudhary. Priset är en resa till Indien.

De två övriga lagen som gick till final var:

Saath med Vaia Vakouli, Eva Porcuna Ferrer, Gaspar Isaac och Sandeep Urs
Trippy med Anand Chinnapandian, Melisa Mundzic och Anu Paul Naduvath

Finaldagen på India Sweden Business Day invigdes av ambassadör Monika Kapil Mohta tillsammans med statssekreterare Niklas Johansson. Föreläsningar hölls av Nalin Kohli, Eminent Advocate Supreme Court samt av Robin Sukhia, generalsekreterare och president Sweden-India Business Council.

Tävlingens jury

Arati Davis, Sweden India Business Council
Staffan Filipssons, IVL Svenska Miljöinstitutet
Swaminathan Ramanathan, Uppsala Universitet
Carl-Gustaf Jansson, KTH
Alexander Landborn, hållbarhetsansvarig på LINK arkitektur i Stockholm
Mahesh Kumar, vd Epicenter (Results Nordics)
Moderator: Hannes Helander, Head of Startup Programs, Connect Sverige.

Partners: Embassy of India in Sweden, Sweden India Business Council, IVL, Emirates, Volvo, LTI ( Larsen and Tourbo Infotech), Matters Group.

envelope-o print twitter facebook linkedin