Unga kvinnor ett lyft för Sveriges konkurrenskraft

Om Sverige ska vara konkurrenskraftigt i framtiden måste andelen kvinnor i ingenjörsyrken bli högre. Det menar arrangörerna bakom IGEday som vill locka fler unga tjejer till teknikföretag. Södra och BillerudKorsnäs är två av bolagen som hakar på.

iHubs Sweden Unga kvinnor ett lyft för Sveriges konkurrenskraft

Bilden ovan: Södra är en av huvudsponsorerna för IGEday. Foto: Södra.

Södra och BillerudKorsnäs är två av huvudsponsorerna till ”Introduce a Girl to Engineering day” (IGEday). Ett initiativ av Womengineer med målet att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer.

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering-day och anordnas varje år av Womengineer. Det är en dag då tjejer och icke-binära i åldern 13-19 år bjuds in att besöka ett företag för att lära sig mer om teknik- och ingenjörsyrken.

30 procent kvinnor

Södra är ett av företagen som medverkar och öppnar dörrarna till de tre massabruken i Värö, Mörrum och Mönsterås samt huvudkontoret i Växjö den 29 mars. Detta är en satsning som ligger i linje med Södras hållbarhetsmål om att minst 30 procent av Södras medarbetare ska vara kvinnor år 2020.

Frågan berör hela branschen och flera andra företag är med som partners till IGEday. Andelen kvinnor som i dag studerar på landets civil- och högskoleingenjörsprogram växlar mellan 20-25 procent.

– Det är en alldeles för låg andel. Som bransch måste vi göra saker gemensamt och öka jämställdheten på våra arbetsplatser. Att inspirera unga tjejer i tidig ålder till ingenjörsyrket, ett yrke som traditionellt är mansdominerat, är viktigt för vår och Sveriges framtida konkurrenskraft. Här har mötesplattformar som IGEday en viktig funktion att fylla, säger Christer Thörn, HR-direktör på Södra.

Vill ändra mansdominerad industri

Även BillerudKorsnäs ser det som angeläget att fortsätta sponsorskapet av IGEday, i år för tredje året i rad. Målet är att visa spännvidden av yrkesroller inom industrin.

Den 29 mars välkomnas därför 100 teknikintresserade tjejer till BillerudKorsnäs huvudkontor i Solna eller någon av produktionsanläggningarna runt om i Sverige; Frövi/Rockhammar, Gävle, Karlsborg eller Skärblacka. På plats får de träffa ingenjörer i förpackningsindustrin och se hur de arbetar samt delta i olika aktiviteter och workshops som belyser vad teknik och ingenjörsskap kan vara.

– Industrin och ingenjörsyrket är traditionellt mansdominerat, vilket vill vi bidra till att ändra. Branschen har helt enkelt inte råd att så många som skulle kunna bli den nya generationens ingenjörer faller bort, antingen för att de inte tror att de kan eller för att de har en felaktig bild av yrket. Vårt fokus är att öka såväl andelen kvinnliga medarbetare som andelen kvinnliga chefer på BillerudKorsnäs och där är IGEday en grundläggande komponent i vår ambition, säger Tim Paradis, People Development Manager på BillerudKorsnäs.

envelope-o print twitter facebook linkedin