Science Park Borås projekt DigiMode - Passion for Fashion vinner första pris i Innovate Passion, en tävling Vinnova arrangerat för att ta tillvara unga tjejers innovationskraft.

Unga tjejers mode gav seger i innovationstävling

Digimode Passion for fashion i Borås vinner första pris i Innovate Passion, en tävling Vinnova arrangerar för att ta tillvara unga tjejers innovationskraft.

iHubs Sweden Smarta textilier Unga tjejers mode gav seger i innovationstävling

Science Park Borås projekt DigiMode – Passion for Fashion vinner första pris i Innovate Passion, en tävling Vinnova arrangerat för att ta tillvara unga tjejers innovationskraft. På 13 platser i Sverige har tjejer utvecklat nya teknikområden och yrken utifrån sina passioner. I Borås hölls ett hackathon, ett event där unga tjejer utvecklat egna idéer för att skräddarsy framtidens cirkulära textilindustri. Ett vinnande koncept som tar fram konkurrenskraftiga idéer.

Följ iHubs Sweden på Facebook

Följ iHubs Sweden på Twitter

Följ iHubs Sweden på Linkedin 

Science Park Borås har fokuserat på mode och modebranschens miljöproblem för att utveckla framtida innovationer. Under hackathonet som hölls en helg i september arbetade tjejerna i team, tillsammans med en innovationscoach, med att ta fram framtidens lösningar för en cirkulär och hållbar textil- och modeindustri.

Att vinna Vinnovas innovationstävling var otroligt roligt och visar på vilken kraft och driv det finns bland unga kvinnor.

Tre vinnande idéer röstades fram: Wool-Tool; en idé för att ta tillvara på fårull för att motverka rådjur och sniglar i trädgårdar, FinTeco; en app som inspirerar till hållbara konsumentval inom modebranschen och WinWin; en app för byteshandel av varor och tjänster. Efter hackathonet har tjejerna vidareutvecklat sina idéer med stöd av näringslivsorganisationer inom Science Park Borås.

Utmana och lära

– Att vinna Vinnovas innovationstävling var otroligt roligt och visar på vilken kraft och driv det finns bland unga kvinnor i Borås. DigiMode – Passion for Fashion har varit en unik möjlighet att träffa tjejer från olika bakgrunder men med ett gemensamt intresse för textil och hållbarhet. Vi har fått chansen att utmana och lära oss av varandra för att komma fram till idéer som gör den textila industrin bättre genom tekniska lösningar, säger Louise Björnram från teamet bakom WinWin.

– Det har varit fantastiskt att få nya inblickar i textilindustrin, arbeta fram tre riktigt starka hållbarhetskoncept och få vara med och ta hem förstapriset i Vinnovas final i Stockholm tillsammans, fortsätter Louise Björnram.

Får fortsatt stöd

Priset består av fortsatt stöd av Vinnova för att vidareutveckla initiativen. Science Park Borås vill bygga upp en ny resurs för att främja inkluderande, samskapande och öppen innovation kopplat till de kunskaper som finns hos verksamheter inom Science Park Borås och Textile Fashion Center.

– Det var många otroligt spännande initiativ på plats i finalen, vilket ger hopp om en ljus framtid där unga tjejer tar plats i teknik- och IT-branschen. Science Park Borås kommer att fortsätta utveckla initiativet genom att bygga upp en innovationshubb för att främja nya samarbeten och innovationer som tar spjärn i hållbarhet och cirkularitet. Vi vill skapa utrymme för utvecklandet av nya metoder och verktyg för kreativt lärande, säger Moa Nilsson, projektledare för DigiMode – Passion for Fashion.

Projektet är ett samarbete mellan Science Park Borås, Smart Textiles, Re:textile, Högskolan i Borås, Sliperiet/Umeå universitet, Inkubatorn i Borås, FashionInk, Drivhuset, Navet Science Center, Innovationsplattform Borås, Textilmuseet och Globala Borås. Projektet finansieras av Vinnova och är en del av satsningen Innovate Passion.

Andrapris vann Region Norrbottens koncept Passionista och tredje pris gick till Innovations- och entreprenörskapstrappan – en modell som utvecklats av Handelshögskolan i Stockholm. Publikens pris gick till Drömföreställningen i Karlstad.

I filmen nedan visas hur tjejer i Skellefteå tagit sig an innovationstävlingen

Fakta om Innovate Passion

På 13 platser i Sverige under 2017 har unga kvinnor samlats för att utveckla nya teknikområden och yrken utifrån sina intressen och passioner. Den 14 november möts de bästa idéerna från de regionala tävlingarna i finalen för Innovate Passion, Vinnovas satsning för att locka fram nya idéer från unga kvinnor.

Idéerna har utvecklats tillsammans med forskare, affärsutvecklare, entreprenörer och andra kunniga inom teknik, naturvetenskap och digitalisering.

Istället för att locka eller attrahera unga kvinnor till befintliga tekniska utbildningar eller yrken, vänder Innovate Passion på perspektivet och utgår ifrån unga kvinnors innovationskraft med utgångspunkt i deras intressen och passioner.

13 Innovate Passion-event har beviljats finansiering och arrangerats under 2017. Eventen har fokuserat på till exempel mode- och textilbranschen, film, scenkonst, dans, heminredning, hästsport, hälsa, livsstil, skönhet och blogg/vlogg. Under eventen har deltagarna utveckla nya teknikområden eller yrken som kan vidareutvecklas till exempel inom ramen för befintliga eller nya utbildningskoncept och yrkesinriktningar.

Bilden ovan: Pristagarna firar i Vinnovas innovationstävling Innovate Passion.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll