Valsfabriken som förnyar sig

Onlinetjänst hjälper kunderna att ha koll på sina valsar. Valsfabriken Triton menar att ständig utveckling är enda vägen framåt.

iHubs Sweden Industriell IT Valsfabriken som förnyar sig

Foto ovan: Gert Almén, vd, till höger, och operativa chefen Johan Löfberg gläds åt full fart hos Triton i Grums.

Triton Valsteknik i Grums ska bli dubbelt så stora inom tre år. Investeringar och rekryteringar i kombination med nya produkter och tjänster ska göra det möjligt.

Det händer mycket på industrisidan i värmländska Grums och en av de mest produktiva aktörerna är Triton Valsteknik. Precis som de stora koncernerna på orten är Triton i full gång med att förnya maskinparken, bygga ut lokalerna och anställa fler.

Företag som inte utvecklas försvinner.

Senaste fem åren har Triton investerat över 30 miljoner i verksamheten och har redan i år satsat tre miljoner på verkstaden och ökar både kapacitet och omsättning.

Triton tillverkar, reparerar och uppgraderar valsar – viktiga komponenter i produktionen på fabriker som tillverkar maskiner, papper, kartong, plast och stål.

– Många i vår bransch nischar sig, men inte vi. Vi kan göra allt som behövs för att hålla valsarna i topptrim – under ett och samma tak. Det gör oss flexibla och effektiva och får kunderna att vilja komma tillbaka, berättar Tritons vd och grundare Gert Almén, för Paper Province webb. Triton är ett medlemsföretag till Vinnväxt-initiativet Paper province, som delfinansieras av Vinnova, läs mer om Vinnväxt-programmet.

Framåt är enda riktningen

Triton Valsteknik testar gärna nya sätt för att vässa utbudet. Till exempel har de lanserat en onlinetjänst som hjälper kunderna att ha koll på sina valsar. De utvecklar egna valsar gjorda av kolfiber, ett högpresterande material som marknaden skriker efter. Det finns långt gånga planer på att bygga ett valshotell och tjänsten kommer att smygstartas redan i vår, tillsammans med några mycket intresserade kunder.

En idé för framtiden är att kunna tillverka komponenter med 3D-skrivare och prototyperna ser lovande ut.

– Vi är entreprenörer och gillar inte att ha tråkigt. Företag som inte utvecklas försvinner sakta men säkert, därför har vi alltid något nytt på gång.

Anställer varje månad

Verksamheten vidgas i takt med kundernas ökande efterfrågan, på så sätt har Triton lyckats expandera snabbt och smärtfritt sedan starten 1999. Idag har företaget 56 anställda. Nya maskiner håller på att tas i bruk, skiften trappas upp och det börjar en ny anställd nästan varje månad.

– Vi har kvar första kunden och den första anställda. Det är vi stolta över. Nästa mål är att människor ska stå i kö för att få jobba här och att locka fler tjejer till industrin, säger Gert Almén.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Robert Gustavsson, projektledare på RISE, är en av flera på testbädden LignoCity som arbetar för att öka användningen av lignin för att skapa hållbara produkter.

Skogens klister ger gröna innovationer

Bioekonomi

Insatserna för att främja gröna innovationer ökar i Värmland. Med drygt 6,5 miljoner kronor ska hållbara idéer från skogsmaterialet lignin få en skjuts framåt. – Det känns jättebra. Nu kan testbädden LignoCity i Bäckhammar fortsätta att utvecklas för att främja hållbara lösningar och förhoppningsvis bidra till den regionala attraktionskraften, säger Robert Gustavsson, projektledare på RISE, […]

Publicerad: 25 januari, 2021