Världsunik metod för gruvbrytning presenteras av LKAB.

Världsunik gruvbrytning visas av LKAB

iHubs Sweden Industriell IT Världsunik gruvbrytning visas av LKAB

En helt ny brytningsmetod hos LKAB, är en av de största nyheterna inom gruvnäringen på flera år. Den presenteras under Euro Mine Connect 1-3 juni 2021. 

– Vi är både stolta och glada att LKAB har valt att hålla världens första föreläsning om detta under Euro Mine Connect som hålls 1-3 juni 2021, här i gruvnäringens hjärta, säger Sinnika Sjunnesson projektledare för Euro Mine Connect.

Den digitala konferensen Euro Mine Connect, som hålls den 1–3 juni, har ett omfattande program med mer än 20 programpunkter med medverkan av företrädare för ledande företag inom gruvindustrin som Boliden, LKAB, Sandvik, Metso Outotec, ABB och Epiroc men också Northvolt, Zinkgruvan Mining, Xylem Water Solutions, Andritz Automation, Mobilaris, Widefind samt forskare och professorer från IVL Svenska Miljöinstitutet, Luleå tekniska universitet och Universitet i Leoben.

Flera av dessa företag har också haft ett mångårigt samarbete med Vinnväxtmiljön Process IT Innovations, som är en av aktörerna bakom iHubs Sweden.

– Det kommer att hållas över 20 viktiga föreläsningar och presentationer på årets konferens, men vi har en som sticker ut och kommer att uppmärksammas i hela världen, säger Sinnika Sjunnesson, projektledare för Euro MIne Connect.

Den hon lyfter fram är en föreläsning av Matthias Wimmer, gruvteknikchef på LKAB i Kiruna under ett pass kallat ”Deep rock engineering challenges” som LKAB står som värd för.

Säkrare gruva

Metoden kallas Raise caving och är ett stort och banbrytande steg framåt, mot en ännu säkrare och effektivare gruva.

– Raise caving är utvecklad för effektiv gruvbrytning på stora djup, säger Matthias Wimmer, gruvteknikchef på LKAB i Kiruna.

Både metod- och maskinkonceptet, som är en essentiell del av brytningsmetoden, har utvecklats av LKAB och i nära samarbete med Montanuniversitetet i Leoben, i Österrike. Därför deltar också bland annat Horst Wagner från Montanuniversitetet under detta föreläsningspass. Medverkar gör också Ping Zhang från Luleå tekniska universitet samt Anders Nyström från Boliden.

Redan under nästa år kommer storskaliga tester genomföras i Kirunagruvan.
– Vi har fortfarande ett stort och omfattande arbete framför oss. Två testområden ska byggas, en för maskinkonceptet och en för brytningsmetoden. Initialt kommer gradvisa tester av individuella komponenter genomföras. Därefter ska det kompletta systemet testas, säger Matthias Wimmer.

Läs mer i LKAB:s pressrelease

Foto ovan: LKAB.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll