Världsunikt underställ gör livet lättare för maskotar

Smart textiles har varit med och tagit fram ett världsunikt underställ till maskotar. Nu ska det bli mindre varmt och svettigt att jobba som maskot på stora publikarrangemang.

iHubs Sweden Smarta textilier Världsunikt underställ gör livet lättare för maskotar

Jobbet som Simba på Borås Djurpark innebär mycket glädje och många kramar. Men att möta barn i Simbaland varje dag är inte bara en dans på rosor, utan kan bli både varmt och svettigt. Borås Djurpark har därför inför den här säsongen satsat på nya underställ till Simba för att höja komforten för de anställda. Designern och innovatören Karolina Nilsson har i samarbete med Smart Textiles och Textilhögskolan skapat ett världsunikt underställ till maskotar.

Arbetet med att ta fram nya, funktionella underställ för maskotar startade 2015 då Karolina Nilsson i samarbete med Smart Textiles och Textilhögskolan tog fram ett underställ till Lisebergskaninerna. Sedan dess har arbetet med underställen fortsatt och näst på tur att ta fram underställ till sin maskot i samarbete med Karolina är Borås Djurpark.

Från vänster: Katarina Skoog, arbetsledare Borås Djurpark, Anna Berglund, projektkoordinator Smart Textiles och Stefan Gustafsson, undervisningstekniker Textilhögskolan.

Från vänster: Katarina Skoog, arbetsledare Borås Djurpark, Anna Berglund, projektkoordinator Smart Textiles och Stefan Gustafsson, undervisningstekniker Textilhögskolan.

Ett nytt underställ till Simba innebär en förbättrad arbetsmiljö för de anställda genom att understället blivit mer flexibelt, har bättre hållbarhet och är tvättbart. Tidigare kända underställ till maskotar är uppbyggda av bomullsväv med vadd och tyll som fyllnadsmaterial. Det har inneburit att det varit svårt att få till en tredimensionell form, att det varit begränsad rörlighet och dessutom gjort det svårt att tvätta dräkten. Genom att det nya understället går att tvätta varje dag och torkar fort får de anställda en fräschare och bättre arbetsmiljö.

– Det nya understället ger de som arbetar i Simba-dräkten en drägligare arbetsplats. De är igång hela dagen, därför blir det extra viktigt med funktion och bra arbetsmiljö. Understället kan tvättas varje dag och det torkar snabbt, vilket är superbra! säger Katarina Skoog, arbetsledare på Borås Djurpark.

Den unika konstruktionen i kombination med material och funktion är nu patentbeviljad.

– Det har varit en fantastisk resa att få göra tillsammans med Smart Textiles och Högskolan i Borås, säger Karolina Nilsson designer/utvecklare på The Lazy Tailor AB.

Simbas nya underställ är framtaget i samarbete mellan Smart Textiles, Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, The Lazy Tailor AB och Borås Djurpark.

Text och foto: Lisa Dohlnér Lundwall.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll