VR och AR ger helhet kring husbygge

iHubs Sweden Smarta städer och hus VR och AR ger helhet kring husbygge

Virtual reality (VR) och Augmented Reality (AR) har på svindlande kort tid gått från en nischad teknik för forskare, tech-nördar och välbeställda gamers till bred användning inom allt fler områden, visar Smart Housing, ett initiativ inom Vinnväxt-miljöer.

I en nyhetsartikel på Smart Housings hemsida uppmärksammas hur den nya tekniken kan användas för planering och genomförande av husbyggen. Smart Housing är en av flera så kallade Vinnväxt-miljöer som får finansiering av Vinnova för att öka innovationstakten i Sverige.

I Smart Housing-förstudien ”Auralisering i VR för trähustillverkning” har bostadsbyggaren OBOS tittat på hur Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR) gjort stora framsteg då tekniken har mognat och blivit tillgänglig. Nu kan man också simulera ljud för att återge extremt naturtrogna, riktade ljud. Detta ger helt nya möjligheter att skapa en helhetsupplevelse genom att kombinera synintrycken i VR- och AR med ljudtekniken HRTF (Head-related transfer function).

– Jag ser egentligen att vi kan använda VR och AR överallt. Det är någonting som kommer att påverka många arbetsroller, säger David Johansson som jobbat med virtuell teknik i över ett decennium, och varit på OBOS Bostadsutveckling sedan 2017. Användaren kan då till exempel gå in i sovrummet och höra hur väl tv-ljudet från vardagsrummet hörs genom en stängd dörr. Eller hur väl vägtrafiken hörs in. Det är sådana saker som kunder kan ha frågor om, men som är svårt för våra säljare att besvara på ett sätt så att kunden kan bilda sig en uppfattning om det.

Lär mer på Smart Housings webb om hur VR och AR kan användas vid husbyggen.

envelope-o print twitter facebook linkedin

Relaterat innehåll

Smarta glasögon

Smart samarbete ger innovativ byggteknik

Smarta städer och hus

Ett flerårigt samarbete mellan Vinnväxtmiljön Smart Housing Småland och bostadsutvecklaren OBOS har lett till en innovativ plattform för det industriella träbyggandet. – Innovation och utveckling är grunden för företagens överlevnad, säger Carl-Johan Sigfridsson, teknisk chef för OBOS, i en intervju på Smart Housing Smålands hemsida. – Att vara en del av Smart Housing Smålands kluster […]

Publicerad: 20 april, 2021