Hur skapar vi samhällsomställning genom innovation?
Seminarium och workshop · Visby den 29 juni
När nya marknadsmöjligheter uppstår vet ingen i förväg vad som kommer att bli framgångsrikt. Därför behöver vi stimulera konkurrens. Men konkurrens utan samverkan kring systemgemensamma utvecklingstillgångar (innovation commons) leder till fragmentering och ineffektivt resursutnyttjande. Därför vill vi bjuda in dig för att diskutera hur innovation commons kan göra Sverige mer konkurrenskraftigt och innovationsutveckling tillgänglig för fler.
Seminariet inleds med en keynote av Lina Svensberg och Kjell Håkan Närfelt som guidar oss genom konceptet innovation commons som främjar innovation genom öppenhet, kollektiv förvaltning och delning över gränserna. De kommer gå igenom teorin bakom innovation commons, dess historia och hur det bidragit till att forma vårt samhälle och ekonomi.
Efter avslutad keynote bjuder vi in dig som deltagare till en interaktiv workshop där vi tittar framåt. Hur kan vi tillsammans skapa en öppen miljö där konkurrenter kan mötas, innovation främjas och resursanvändningen optimeras för att gynna oss alla?
Seminariet riktar sig till dig som arbetar med innovationsfrågor inom politiken, offentlig verksamhet och innovationssystemet – och till dig som arbetar inom näringslivet och vill utöka dina externa samarbeten för att skapa långsiktigt affärsvärde.
Innovation commons – en grogrund för innovation
En innovation commons är ett begrepp för att utveckla, organisera och förvalta kunskaper, information, verktyg och andra gemensamma utvecklingstillgångar som effektiviserar innovationsutveckling inom ett givet tillämpningsområde. Innovation commons delas således öppet och kan ses som en plattform där samarbete och kunskapsutbyte, även mellan konkurrenter, uppmuntras för att identifiera nya lösningar på våra samhällsproblem.
Lina Svensberg, Innovation Manager på Compare
Som Innovation Manager är Lina Svensbergs fokusområde interaktionen mellan innovativa företag och offentlig sektor. Hon har en bakgrund inom tech, med tyngdpunkt på startups och scaleups och har bland annat varit en drivande kraft för etableringen ett startup-ekosystem inom healthtech. Hon leder även utvecklingen av Demand Acceleration, en modell för omställning inom offentlig sektor med offentlig upphandling som verktyg.
Kjell-Håkan Närfelt, Chief Strategy Advisor på Vinnova
Kjell-Håkan Närfelt har arbetat med teknikdriven affärsutveckling och FoU i mer än 20 år i olika ledande befattningar. På CV’t finns många olika ansvarsområden, allt från styrelseledamot och rådgivare för startups och olika regeringsinitiativ till investeringsdirektör på riskkapitalbolag och partner i ett privat såddinvesteringsbolag. För närvarande arbetar han med den strategiska utvecklingen av Vinnovas nya område Ekosystem för innovativa företag.
Kjell-Håkan har en forskningsbakgrund inom datavetenskap som resulterade i en akademisk spin-off som uppmuntrade honom att lämna den akademiska världen för att utnyttja forskningsresultaten i ett kommersiellt sammanhang.
Praktisk information
Datum: Torsdag den 29 juni 2023 |
Tid: Klockan 14:30 till 16:00 · Lägg till i kalender |
Plats: Kaserngatan 1, Uppsala universitet Campus Gotland (D-huset), Visby · Karta |