Published: 14 February, 2025

Ett system där samverkan är en del av ekvationen

Catarina Berglund, styrelseordförande iHubs Sweden, reflekterar utifrån iHubs seminarium ”Multi-stakeholder collaboration” som genomfördes den 14 februari 2025.

Catarina Berglund, styrelseordförande iHubs Sweden

Går det att prata om tillit utifrån ett systemperspektiv? Den frågan ramade in vår communityträff den 14 februari och blev en röd tråd genom samtalet. Utan att fastna i definitioner belyste antropologen Erika Tanos tillit som en ”leap of faith”, där flera perspektiv samspelar – beteendemässiga, emotionella, kommunikativa, strukturella och individuella.

Det blev tydligt att tillit inte är något som kan forceras eller avtalas fram. Den måste ständigt vårdas genom vardagliga handlingar.

I vår gemensamma reflektion kring tillit betonades ömsesidigt förtroende, ärliga samtal utan dolda agendor och vikten av att verkligen bry sig om varandra. ”Tillit är både en grundbult i demokratin och ett förhållningssätt till tillvaron som skapar energi och kraft”, uttryckte en av deltagarna. Det blev uppenbart att tillit är avgörande i vårt arbete med att leda komplexa system i förändring – att kunna omfamna olikheter som en styrka snarare än ett hinder.

Anna Zingmark fortsatte samtalet genom att fördjupa perspektivet på samverkan som ett särskilt arbetssätt för komplexa frågor i en ständigt föränderlig kontext. Samverkan innebär att vi kommer från skilda organisationer, kunskapsområden och verkligheter, men förenas av ett gemensamt syfte. Denna process kräver att vi både ser och tar till vara olika perspektiv, kompetenser och resurser – något som kan skapa friktion, men också unika möjligheter till lärande och utveckling. Anna Zingmark betonade vikten av att designa möten där alla perspektiv får plats och där gemensamma förhållningssätt och metoder skapas för att möjliggöra samverkan på riktigt.

I diskussionen lyftes hur samarbetet måste ske på flera nivåer för att få genomslagskraft. Vi vet att vi behöver arbeta över organisationsgränser för att mobilisera andra, fånga drivkrafter och skapa mening tillsammans. Samtidigt är det en utmaning att samverka på systemnivå – särskilt på nationell nivå, där styrsystem ofta är ekonomiskt drivna och svåra att mäta. Vi måste börja se innovation inte bara som produktutveckling, utan som ett system där samverkan är en del av ekvationen.

Mats Tyrstrup påminde oss om att vi befinner oss i en övergång från industrialismens era till en ny tidsålder, där nätverk, kunskap och relationer blir de viktigaste drivkrafterna. Det innebär att vi behöver förändra våra sätt att leda och samverka, att gå från standardisering och hierarki till flexibilitet och innovation. Frågan vi ställde oss var om vi kommer att få uppleva detta skifte fullt ut – men oavsett är det tydligt att vi har möjlighet att vara en del av förändringen och påverka dess riktning.

Catarina Berglund
Styrelseordförande iHubs Sweden

State your contribution and get involved

Make it your business!

I want to actively participate